Eerste kleinere en verbeterde implanteerbare insulinepomp

20 mei , 20:27 Zorg
insulinepomp isala
Isala Ziekenhuis
Insulinepomp

Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft Isala begin mei de nieuwste implanteerbare insulinepomp geplaatst bij een patiënt met diabetes type 1, waarbij de ‘normale’ therapie geen behandeloptie is.Deze handeling is een belangrijke vervolgstap in de internationale Phoenix-studie.

Phoenix-studie
Deze Phoenix-studie is een wereldwijde studie naar de werking en betrouwbaarheid van deze nieuwste implanteerbare pomp, die ontwikkeld werd door het bedrijf Medtronic. Volgens internist-endocrinoloog dr Peter van Dijk is deze studie van levensbelang.

Dit is specifiek voor mensen met diabetes type 1 die een alternatieve insulinetoediening nodig hebben. Ondanks dat het een kleine groep is, kan de behandeling levensveranderend zijn. Isala zet zich juist in voor deze groep.

De Phoenix-studie wordt uitgevoerd in meerdere diabetescentra wereldwijd en onderzoekt de werking en betrouwbaarheid van een nieuwe generatie inwendige insulinepompen. Isala is het enige ziekenhuis in Nederland dat deelneemt. 

In totaal wordt de pomp bij minimaal drie personen in Isala voor de studie geïmplanteerd, wereldwijd zijn dat er twintig. De huidige studie duurt zes maanden en is een belangrijke stap richting certificering en bredere beschikbaarheid. 

Diabetes type 1
Bij mensen met dit type diabetes wordt geen insuline aangemaakt en moet men de insuline inspuiten, waarvoor een aantal mogelijkheden zijn, zoals via injecties of een uitwendige pomp. Bij mensen waar dit niet werkt, is de implanteerbare insulinepomp een uitkomst. 

Tevens geldt dit voor mensen met zeldzame defecten in de verwerking van insuline. In Nederland zijn er zo’n 40 patiënten, die niet goed behandeld kunnen worden. Dit komt door hoge of sterk wisselende glucosewaarden.

Kwaliteit van leven 
De insulinepomp wordt onderhuids geplaatst (buikwand), dat via een slangetje de insuline direct afgeeft in de buikholte. Hierdoor wordt de glucoseregulatie sterk verbeterd, net als andere lichaamsprocessen.

Met de behandeling wordt de glucoseregulatie voorspelbaarder en de diabetes beter te beheersen, waardoor minder ziekenhuisopnames nodig zijn. Op deze manier wordt de kwaliteit van het leven verbeterd.   

Deze nieuwe pomp is zo’n 33 procent kleiner dan zijn voorganger en kan via een app worden bediend. Tevens kan de dosering beter en nauwkeuriger geregeld worden. Dit komt doordat de minimumdosis kleiner is dan bij de oude pomp. Meer informatie is te vinden op de site van Isala.

(Bron: Isala)