Ambulancezorg: Patiënten met pijn op de borst niet standaard meer naar het ziekenhuis

11 apr , 20:05 Zorg
ambulance1 wikipedia
Wikipedia
Ambulance

De Regionale Ambulancevoorziening Flevoland en Gooi en Vechtstreek introduceert een nieuwe en veilige werkwijze voor patiënten met acute pijnklachten op de borst. De ambulances in de regio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek zijn nu in staat bij de patiënt thuis een bloedafname te analyseren die tot voor kort alleen in het ziekenhuis mogelijk was.

Bij de patiënt thuis vindt een analyse plaatst van bloedafname door de ambulancezorgprofessional. Ter plekke wordt beoordeeld of vervoer naar het ziekenhuis nodig is. In het verleden werd de patiënt laagdrempelig door de ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. Met deze innovatieve methode is dat niet altijd meer nodig.

Zorg van Morgen
“We zijn dan ook erg trots als RAV’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek om te kunnen bijdragen aan deze zorg van morgen. We behoren hiermee tot een van de eerste ambulancediensten in Nederland die deze zorg standaard biedt: gevalideerde risicostratificatie kan nu ook veilig in de ambulancezorg”, aldus de projectleiders: Marc Koster (Physician Assistant) en Chris Onnink (Verpleegkundig Specialist). 

Zij zijn enthousiast over de implementatie van deze nieuwe werkwijze. In samenwerking met Ambulance IJsselland en Ambulance Oost is het afgelopen jaar gewerkt aan de aanpassing van de standaard werkwijze.

Veilige zorg en meer comfort voor de patiënt
Marc Koster vervolgt: “Stel je krijgt opeens last van stekende pijn op de borst, de klachten zakken niet snel af en dan bel je 112. De centralist stuurt met spoed een ambulance, waarna  de ambulanceverpleegkundige ter plekke direct start met verschillende onderzoeken. 

Naast het meten van de bloeddruk en hartslag wordt er een hartfilmpje gemaakt. Nieuw is dat we nu zelf ook bloedonderzoek doen. Met behulp van een speciaal meetinstrument wordt in de ambulance bepaald of en hoeveel er sprake is van de stof troponine in het bloed. 

Troponine komt vrij in het bloed bij zuurstofgebrek van de hartspier. Vervolgens kan gebruik worden gemaakt van een risicoscore. Met deze score wordt bepaald of een acuut hartinfarct speelt of wat het risico is op het optreden hiervan binnen 30 dagen. 

Hiermee is de kans op het ‘missen’ van een hartinfarct en daarmee het uitstellen van beoordeling en behandeling door een arts in het ziekenhuis een stuk kleiner geworden. Hoe fijn is het als blijkt dat vervoer naar een spoedeisende hulp van het ziekenhuis niet nodig is en de patiënt kan thuisblijven. Dat scheelt een hoop stress en zorgen.”

Samenwerking in de acute zorgketen
De druk op de acute zorg neemt de laatste jaren toe. Jaarlijks komen in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen op de Spoedeisende Hulp terecht, waarvan 10 procent vanwege pijn op de borst. Naar verwachting zal dit aantal blijven stijgen. 

Van deze 200.000 patiënten blijkt echter 90 tot 95 procent geen acuut hartinfarct te hebben. In Flevoland en Gooi en Vechtstreek werden in 2024: 5.297 patiënten met pijn op de borst klachten naar het ziekenhuis vervoerd.

De verwachting is dat 30 procent van de patiënten in de toekomst niet meer direct naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. “Hiermee leveren we een bijdrage aan de beste zorg voor de patiënt, want dat is en blijft het uitgangspunt van de RAV.”

(Bron: Persbericht Regionale Ambulancevoorziening Flevoland)