Isala en Ambulance IJsselland hebben baanbrekend onderzoek verricht wat heeft geleid tot betere acute zorg voor patiënten met pijn op de borst. Het resultaat is dat de IJssellandse ambulances zijn uitgerust met een ‘mini-laboratorium’. Hierdoor kan de verpleegkundige in de ambulance op de plaats beoordelen of iemand wel of niet naar het ziekenhuis moet.
Ambulance opgeroepen
Indien iemand met stekende pijn in de borst, 112 belt, wordt er een ambulance gestuurd. Nadat de ambulance is gearriveerd, worden er onderzoeken gestart en vragen gesteld. Het zou zo mooi zijn, als de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft.
In de regio IJsselland is dit praktijk, wat tegenwoordig ook in Flevoland wordt toegepast. Hierbij gaat het over het FamouS Triage onderzoek. In Nederland komen zo’n 2 miljoen mensen op de SEH, waarbij 10 procent met pijn op de borst.
Maar na onderzoek blijkt dat 90 tot 95 procent geen acuut hartinfarct te hebben. In principe zouden deze mensen dus thuis kunnen blijven. Verwacht wordt dat dan 30 procent van de patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeft. Besparing van 50 miljoen euro.
FamouS Triage onderzoek
Dit is een samenwerking tussen ambulancezorg en ziekenhuizen, waarbij Ambulance IJsselland en Isala het initiatief namen en medegefinancierd door een fonds van Isala. Hierbij wordt de HEART-score gebruikt.
Deze HEART-score bestaat uit een combinatie van het verhaal van de klachten, een hartfilmpje, de leeftijd, de bepaling van risicofactoren en een bloedmeting. Met al de geleverde resultaten kan men voorspellen of iemand thuis kan blijven.
Normaal gesproken wordt het bloedonderzoek in een laboratorium gedaan, maar tegenwoordig heeft de ambulance deze apparatuur, waardoor deze een klein mini-laboratorium bij zich heeft. Al bij al heeft het systeem voordelen voor patiënt, personeel en ziekenhuis dat de patiënt thuis kan blijven.
(Bron: Isala)