Op 6 mei heeft het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland besloten om geen zonnepanelen aan te leggen op de IJsselmeerdijk (het zogenaamde project A6 Zon IJsselmeerdijk). Volgens zou het project te kostbaar zijn, ondanks het leveren van CO2-besparing.
Haalbaarheid en betaalbaarheid
Dit bleek uit een studie naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van de aanleg van zonnepanelen op de IJsselmeerdijk. De procedure voor zonnepanelen in de bermen langs het weggedeelte van de A6 gaat wel door.
Volgens Heemraad Jaap Lodders is vooraf de voorwaarde gesteld dat het project binnen de levensduur van 25 jaar zich moest terug verdienen. Maar dit schijnt niet te lukken, daar ondertussen is gebleken dat er hogere kosten zijn en lagere opbrengsten.
Aanleg is te duur
Door een combinatie van verschillende factoren is de aanleg van zonnepanelen op de IJsselmeerdijk te duur. Zo is de te verwachten opbrengst voor stroom minder en de investeringen zijn voor zonnepanelen op een dijk hoog.
In het algemeen kost het meer geld om zonnepanelen aan te leggen dan jaren geleden en daarom is het belangrijk om op tijd keuzes te maken. Hierdoor wordt voorkomen dat er onnodig veel geld in een project wordt gestopt. De gemeente Dronten stapt ook uit het project.
MER-procedure wordt wel afgerond
De Milieu Effect Rapportage (MER) loopt nog en men verwacht dat deze eind mei afgerond wordt. Om de kennis mee te kunnen nemen, wordt de procedure wel afgerond. Kennis over de milieu-impact van zonnepanelen op dijken, de CO₂-besparing en de ecologie.
Deze kennis kan het Waterschap Zuiderzeeland later gebruiken net als de andere waterschappen in Nederland. Daarnaast is Waterschap Zuiderzeeland met de 2 windmolens bij Windpark Hanze sinds 2024 energieneutraal.
Goedkopere alternatieven
Daarentegen zal men in de toekomst meer energie verbruiken om aan de strengere eisen van het zuiveren van afvalwater te kunnen voldoen. Tevens is meer inzet nodig om de polder droog te houden bij extreem weer.
Daarom wordt onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Om op die manier energieneutraal te blijven. Tevens is er meer behoefte aan meer opwek van energie met zonnepanelen.
Project zonnepanelen in bermen
Het stoppen van project A6 Zon IJsselmeerdijk heeft geen invloed op het plan om zonnepanelen in de bermen langs het weggedeelte van de A6 aan te leggen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) werkt samen met Rijkswaterstaat het plan voor een zonnepark langs het weggedeelte van de A6 verder uit. Rijkswaterstaat is beheerder van de bermen en opritten langs de A6. Meer informatie is te vinden op de site Energie op Rijksgrond.
(Bronnen: Gemeente Dronten, Energie op Rijksgrond)