Op de gemeentelijke site Duurzaam Zeewolde wordt gesproken over de mogelijkheid om Energieboswachter te worden. Volgens de site is Zeewolde koploper in wind- en zonne-energie, maar wordt er weinig rekening gehouden met de natuur rondom deze projecten. Daar moeten de Energieboswachters verandering in gaan brengen.
Energieboswachter
Elke inwoner van Zeewolde kan worden opgeleid tot Energieboswachter en aan de slag te gaan om zonne- en windparken aantrekkelijk te maken voor plant en dier. Een zonne- en windpark is niet alleen waar energie opgewekt wordt.
De Energieboswachter gaat er ook voor zorgen dat juist deze gebieden plaatsen worden waar planten kunnen groeien en dieren kunnen leven. Hierbij valt te denken aan bloemrijke akkerranden, nestgelegenheid voor vogels en herstel van natuurlijke waterlopen.
Groener en duurzamer Zeewolde
Met deze taken werkt de Energieboswachter aan een groener en duurzamer Zeewolde. Men kan Energieboswachter worden door de praktische training van Natuur en Milieufederatie Flevoland te volgen.
Deze praktische training bestaat uit 6 bijeenkomsten, waar geleerd wordt hoe de zonne- en windparken natuur inclusiever gemaakt kunnen worden en dit ook meteen toepassen. In deze 6 bijeenkomsten wordt men opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve parken.
Hierbij krijgt men de tools en informatie - van deskundigen en gastsprekers - om de zonne- en windparken te beoordelen of er ruimte is om de biodiversiteit te versterken. Met deze methode draagt men bij aan een natuurinclusieve energietransitie.
Training is begonnen
Ondertussen is op 9 april de training begonnen en afgelopen week zijn de 5 cursisten te gast geweest bij het Zonnewoud aan de Groenewoudseweg. De cursisten waren daar aanwezig om kennis op te doen. Misschien is het mogelijk om de training nogmaals te organiseren op andere plaatsen.
De training is een initiatief van Natuur en Milieufederaties en werd al eerder opgezet - onder meer in Drenthe en Overijssel - maar nu voor de eerste keer in Flevoland. Men krijgt informatie over het landschap in Flevoland.
Maar ook over soorten en leefgebieden, beheer en onderhoud, beleid en regelgeving. Aan het eind van de cursus (op 12 juni) moeten de deelnemers de praktijkopdracht presenteren en de belangrijkste inzichten. Daarna ontvangen ze een certificaat van deelname.
(Bronnen: Duurzaam Zeewolde, Lokale Omroep Zeewolde, NMF Flevoland)