Een kinderboerderij is geen dierenasiel

13 feb , 21:01 Natuur
pauw anja via pixabay
Pixabay
Pauw

In het hartje van Dronten ligt het Ontmoetingspark Dronten, wat een aantrekkelijk recreatiegebied is met allerlei zaken. Zo kan men terecht in het theehuis ‘Binnen bij Buiten’, is er de dagbesteding ‘BUITENkans’, kan men de dieren zien en aaien in de dierentuin en zijn er veel buitenactiviteiten die georganiseerd worden.


Dierenpark Dronten
Hoe mooier kan het zijn, dat men vlak bij huis veel dieren kan ontmoeten. De Dierenweide is een van de oudste voorzieningen in dit deel van Flevoland en iedereen is al zo’n 50 jaar welkom op de groene plek in hartje Dronten. 

Daarbij komt dan nog dat alle dierenverblijven compleet zijn vernieuwd in 2022. In het Dierenpark kan men van alles tegenkomen, zoals herten, alpaca’s, geiten, schapen en nandoes. 

Tevens zijn er allerlei eenden, ganzen en zwarte zwanen die de scepter zwaaien in de vijver. Ook kan men in de volière de mooiste vogels zien en tenslotte kan men oog in oog komen te staan met een kip, konijn of pauw die zomaar aan de kuier zijn.  

Geen dumpplaats 
Volgens de media worden nogal wat dieren ‘gedumpt’ ofwel achtergelaten in het Dierenpark, waar het niet voor bedoeld is. De gegevens geven aan dat veel kippen en konijnen maar bij het Dierenpark worden ‘geplaatst’ omdat de baas geen zin meer heeft in de dieren. 

Tevens wordt gemeld dat het aantal dieren dat ‘over het omheining’ worden geplaatst het afgelopen jaar weer flink is toegenomen en dit jaar zal het al niet beter worden. Het schijnt zelfs zo gek te zijn geweest, dat kippen over het hek worden gegooid.  

Overdraagbare ziektes
Los van het feit dat het Dierenpark geen asiel voor dieren is, is het ook gevaarlijk om op deze manier dieren te dumpen. Tenslotte weet men niet of een ziekte overgebracht wordt door de ‘snelle dumping’ om van de dieren af te zijn. 

Zo kan men vogelgriep, mond-en-klauwzeer of een andere ziekte verspreiden. Ook kan er bloedluis worden overgebracht. Eigenlijk is de bloedluis een mijt, namelijk de Rode Vogelmijt, die leeft op het bloed van vogels.

De bloedluis plant zich ontzettend snel voort en drinken (zuigen) het bloed van kippen en andere vogels, waardoor de kippen ziek en gestresst  worden. Door het drinken van het bloed van kippen, kan er ernstige bloedarmoede ontstaan. 

Mentaliteit 
Bij het uitbreken van de ziektes bij de dieren die gedumpt werden én de dieren van het Dierenpark, betekent dat alles geruimd moet worden. Vaak komen de dumpingen voor net voor de zomervakantie en ook tegenwoordig in januari. 

Maar een eigenaar heeft de verantwoordelijkheid voor de dieren die men zelf heeft aangeschaft. Het is een kwestie van normaal denken voordat men een dier ‘aanschaft’. Denk goed na voor dat men het doet, want een dier is geen gebruiksvoorwerp maar een levend wezen.

(Bronnen: Ontmoetingspark Buiten, Omroep Flevoland, Eigen Kippen)